my lovely pies

Sunday, June 27, 2010

saya sayang family ceria saya (PART 1:girls)

ASSALAMUALAIKUM..


terharu tak baca title post ni? (kepada yang berkenaan la)..terharu tak?terharu?ha?tak?cepatlah terharu! saya DITAG!wah..tiba2 lak nak caps..lepuk kang..haha..Sulaiman Ismail (Man) telah mengeTAG(tidak..rosak bahasa!) kami sekeluarga.jadi..kini giliran aku untuk membalas tag beliau.baiklah...dalam tag tersebut, Man suruh ceritakan perihal ahli-ahli Family Ceria.btw,bagi yang terbaca post ni sambil menggaru2 kepala memikirkan apekah family Ceria ini?mungkinkah sejenis kuih tradisional?atau mungkin juga sejenis persatuan bebas atau apakah?well..Family Ceria ialah sebuah kumpulan kongsi gelap..haha..tidak..kami ni kenal di Friendster pada tahun 2007 setelah menjadi ahli group untuk bekas pelajar yang mengambil SPM pada tahun 2007.sejak itu kami jadi rapat..okay2..sudah2lah dengan sejarah family Ceria..kini..aku nak cerita sikit personaliti ahli2 yang bertuah menjadi tatapan pengikut blog ini..(wah..promotela pula)


kita mulakan dengan para gadis yang kacak bergaya,ayu lagi comel.okay..dah diberitahu awal2 yang kalian memang kachak bergaya,ayu n comel..jadi jangan mengharapkan perkataan2 ini disebut lagi di bawah..kalau tersebut,TERsebut la tu.haha..well..oleh kerana tahap bahasa saya tidak segempak sasterawan negara (ehem..ehem..mirul..jangan terasa),jadi sy akan listkan apa yang sy rasakan tentang mereka dalam bentuk point form.hehe..(kalian..ini ikhlas dariku tau..no hard feeling k?sayang kalian..:) )


 **seperti post jiha..urutan nama tidak berlandaskan PREFERANCES ea..solely written randomly..tau..kerana kasih sayangku buat kalian sama rata n tidak berbelah bagi buat semua..wah..gitu..ala..lagipun sure bila buka post ni..korang akan cari nama korg terus..kan3?hahaha..**


SI GADIS FAMILY CERIA

faa (fareha azhar)


  • gadis yang selalu merajinkan diri komen blog sy di awal pembikinan blog ini..ada saje post baru pasti dikomen..n komen2nya juga tulus ikhlas gitu..:) 
  • kelihatannya seperti gadis yang lembut gitu.. calon menantu Haji Pak Meon la lebih kurang..komen2 n status2 kat fb, semuanya menampakkan ciri2 itu.. hehe..
  • sekarang ni dah jarang nampak faa o9..n jarang berbual ngan dia..ke mana kamu menghilang laling?
pesanan kite untuk awak:
goodluck utk kamu ye dalam ape jua yg dilakukan..thanx untuk semua komen yang membina n memotivasikan diri ini untuk pos lagi banyak entries dulu2 tu..insyaALLAH kalu ade rezeki dapatlah kita bertemu satu ari nanti..:) 


cramer (diyanah roslan)
  • sangat suka senyum..senyuman lebar ala2 model iklan obat gigi kolget.senyuman yang ala2 emoticon dalam ym tu..smiley yang warna kuning tu..
  • perkataan kacak sangat sinonim dengannya kerana perkataan itu jugalah yg memperkenalkan sy kepada insan bernama diyanah..dulu kat fs,jantinanya menjadi tanda tanya krn profile picnya hanyalah kalkulator yg tertulis "diyanah"..
  • lately makin rapat sebab dia suka balas status2 sengal sy dengan komen2 yg memerlukan sy membalas kembali dengan penuh bergaya..
pesanan kite untuk awak:
  teruskan senyum k dear?sebab senyumanmu mampu membuatkan orang lain tersenyum..ingat cakap sy..kita semua cantik dan kacak (oops..tadi dah janji taknak sebut..takpe2..exception).,jadi senyumlah selalu..goodluck dalam pencarian jejaka idaman anda..make sure sy n ahli2FC jadi org pertama dapat tau if u dah jumpe tau..auwww..hehe..


Piah (afiah AR)
  •  seorang yang sangat lembut..nampak ciri2 keibuan tu..beruntung anak2nya nanti..
  • walaupun baru first time bertemu waktu gathering kat TS hari tu, tetap piah tunjukkan ke'friendly'annya memperkenalkan diri dengan senyuman mesra..:)
  • baru2 ni dia dapat berita gembira..dapat masuk maktab..wah..geng sy ni..sama2la kita menjadi pendidik yg berdedikasi satu ari nanti..insyaALLAH
pesanan kite untuk awak:
semoga piah bjaya dalam apa jua perkara yg dilakukan.sorry ye sebab lambat reply msg aritu sampai piah ingat sy malas nk layan piah.sorry sangat2..tapi da settle kan?hehe..semoga jangan segan2 tegur sy k kalu terjumpa ke..atau ternampak dalam TV..eh..tiba2..hehe..:)

Coqah (Najibah kazmin )
  •  tengok je berita pasal Palestin,sure teringat Coqah sebab Coqah memang selalu bangkitakn isu ni dalam blog mahupun fb.sangat bagus dear..n ia benar2 mmbantu kami2 yg lain ni utk sedar sama..:)
  • seorang yang punyai pengetahuan tentang ilmu agama lebih dari sy..personally..i think.walaupun pangkatnya adik, namun kematangan tu terserlah
  • si bijak yang belum pernah kutatap wajahnya..si adik yang dulunya menceriakan suasana dengan menjadi penyelamat bagi 'gaduh2 manja' di FS dulu..hehe
pesanan kite untuk awak: 
teruskan usaha anda dik dalam memotivasikan orang dengan ayat2 penuh bermaknamu itu.. tak semua gadis ada peribadi sepertimu dear..peribadi yang menjadi contoh buat semua..kalau ada jodoh..dapatlah kita bertemu ye.insyaALLAH..;)




Anis (anis safiah)


  • adikku lagi yang kini berada di negara orang menuntut ilmu.dulu waktu kenal adikku ini di FS, beliau agak kuat mengusik sbb ada geng dia..name Aiman.haha..kan3?
  • sangat suka baca novel.English novel especially..ingat lagi dulu pernah sembang2 ngan anis pasal online novel (kalau anis ingat lagila kan?)..bagus2..teruskan membaca ye syg
  • dalam diam,suke memasak juga budak ini..baca blog dia..n dapat baca entri2 nye yang membuktikan memang anis safiah ini suka memasak..bagus2..nanti balik msia..belanjalah kakak2 n abang2 kamu ni makan kek oren..yeehau! :)
pesanan kite untuk awak: 
belajar molek2 ye dik..jangan segan2 tegur akak n akak2 juge abang2 lain..kami tetap ingat siapa anis safiah walaupun sangat jarang kita berbual sekarang.ingatlah memori2 indah sewaktu zaman FS dulu..(wah..syahdu pula)..semoge kite dpt jumpe satu hari nanti..insyaALLAH..;)



Nedd  (Nadia Zainal Abidin)


  • die suke masak same macam sy.bezanya..dia pandai baking..sy x.huhu..nedd..sila ajar sy baking..sy ada masalah dengan microwave.tak tau kenapa..huhu..nedd ni ada blog resepi yang dikongsi bersama seorang sahabat baiknya.bagus kan?memang bagus..sbb mata ni suka benar tengok resepi2 yang ada kat situ..nedd..nak cheesecake!
  • die ambil TESL..same mcm sy..semoga menjadi pendidik yang berwibawa..mahupun..semoga dapat skor terbaek buat kos kita.bagus juga ada kawan yag sma kos..kalau ada apa2 assgment,boleh tanya pdapat.kan3?
  • nedd ni sangat suka kucing n dia pun ada bela sekor.nedd ramah orgnye..(nedd..kite suke tengok cheekbone awk..;) )..senyumla selalu ye..:)
pesanan kite untuk awak:
nedd darling..semoga anda akan sentiasa memasak.haha..sebab sy x ramai kawan yg minat masak.so kamula antara kawan yang sudi dengar kalau sy ada masak ke ape ke..haha..n yg psti..kalau baking or buat dessert..sure sy cari kamu..semoge pshbtan kita kekal k? ..p/s:semoge impian ade mini cafe terjadi..ameen..<3



liyana synchro (Liyana)


  • gadis berkacamata ini memang jarangskali dpt sy berbual dengannye lately..tapi liyana r antara yg aktif kat fs dulu..kan3 babe?
  • smpai skrg masih xtau knp name registerednye liayan synchro..knp eik?huhu
  • gadis ini bijak..bbrpa kali dpt dean list di kolejnye..kan liyana kan?cgrats babe
pesanan kite untuk awak:
dah lama kita tak bertegur sapa...di manakah anda kini?semoge kamu berjaya dunia n akhirat ya..ada rezeki..dptlah kita bertemu di alam nyata.wah..haaha..:)


Jiha (Fatin Nazihah Ashari)

  • seorang yang sempoi tapi islamik gitu.suka baca ayat2 beliau yang memang kadang2 menusuk kalbuku..:)..
  • nampak macam..saye ulangi..macam..saye ulangi sekali lagi..macam pemalu..tapi..rock gak.haha..tapi belum sampai tahap rock kapak la..kire macam rock gunting la..sbb masih lagi menjaga tatasusila wanita timur.auwwwwwwwwww
  • dulu kat fs..suka usik jiha ni dengan mirul sebab waktu kat fs dulu nmpk mereka berdua ni cam comel2 baek2 je..sorry tau..dulu tu main2 je..kalu ade jodoh x kemana?eh..ish3..sorry..;)    
pesanan kite untuk awak:
jiha..best dapat kenal ko.ko kawan yang baik.yang selalu kene tipu ngan aq..haha..seronok gak kenakan ko an?well..itulah yng buatkan kita tetap berkwn smpai skrg.aq suke sifat ko yang humble tu.ko sgt mudah kagumi org.sweet sgt.hehe..oh ya..ko slalu tanye knp aq suke gune pkataan2 macam yunk,dear,mmmuah n adik bradiknya bila berckp ngan kwn..hehe..well..sbb pkataan2 tu yang merapatkan pshbtanku..:)n yeah..tanda aq sygkan korg la.. goodluck in everything ya..;)
 
 
 
sue ray 
  • seorang yang bijak.yeah.first thing that crossed over my mind.gadis comel ni skrg kat aussie sedang study.dulu sue ray ni dikaitkan dengan aiman..haha..sampai nickname aiman pun jadi aiman ray..ape crite?
  • sue ray ni dulu kalau tak jadi sahabat kat matrik melaka dengan wan juga tapi dua2 mereka decided utk sambung studies kat tempat lain..tinggallah daku seorang diri di KMM..wah..ayat tacing lak
  • sue ray ni lembut je orangnye..ckp ngan org..lembut je..wah2..rasanya sue ray ni seorang yang sangat open dengan ape yg dier rase..tak puas hati ke hape..dier akn voice out secare terbuke..xkesahla kat fb ke,blog ke.. (bukti saye stalk dier ke?haha) :)
pesanan kite untuk awak:
sue ray..jage diri elok2 kat aussie tu..walaupun kita belum pernah jumpa,but based on what dell penah gtau,u r a very heppi go lucky person,sure best kalu dpt jumpe nnt kan?gudluck in ur studies tau..sure u can do it bebeyh..insyaALLAH..:)


su (Suraya NSA)

  • seorang yang sangat berjiwa kenegaraan, berjiwa kemasyarakatan dan segala macam jiwa yang positifla..sjak akhir2 ni pun makin galak menyeru2 jiwa n ragaku untuk berfikir sejenak isu2 semasa..bagus2..;)
  • seorang yang suke baca novel..tombiruo la,novel2 cintan la..bagus betol..mest senyap2 dalam bilik su ni dengar lagu2 jiwang kan?hehe
  • su ni duduk dekat ngan kampung sy.tapi xpenah2 lagi jumpe dye..nanti kite jumpeeksu..lepak2 kat kedai mamak..pastu jalan2..hehe..     
 
pesanan kite untuk awak:
semoge menjadi seorang yang berjaya di mase depan.teruskan dengan sifatmu yang caring itu.yg penyabar walaupun macam2 org buat kat kamu kan? (u noe what I mean).tak semua masih ade kesedaran nak fikirkan isu2 semasa mcm yg slalu kamu buat tu.teruskan usaha ye..semoge satu ari nnt kite dpt jumpe..leyh r kite diskusi pasal nuklear.hehe mmuahx..:)


Sab (Nurul Sabrina)

  • gadis manis kelahiran Sabah ni jarang berbual denganku lately tapi mmg dier selalu gak berbual dengan geng2 FC yang lain.sorrylah dear..kita jarang berbual kan?sobs..sobs..
  • sab ni ayu je orangnye..haha..seronok gak kalu usik dia ni..ish2..usik org je kejeku..well..itu yang buat kita rapat kan sab kan?ngee
  • sab ni skarang study kat sabah..baguslah dekat dengan rumah..tak yah fly2 ke semenanjung ni ha..kan3?sab..sab..bila mau ketemu ni?    
 
pesanan kite untuk awak:
belajar molek2..nanti nk kawen jemput tau.hehe..semoga dapat org semenanjung..dgn itu dapatlah kita berjumpa.haha.semoga stay humble n soft gitu.nanti ada rezeki kite jumpe k yunk?mmuahx

Dell (Najwa Dalila)
 
  • Seorang gadis kecil molek yang bersuara lantang a.k.a banyak cakap.which is good la kan?haha..bestla camtu.ceria saje..kata Family Ceria kan?haha
  • dell ni memang jenis yg sangat peramah.semua orang dia leh buat kawan.aktif benar gadis ini dengan aktiviti2 uni dia.hehe..tempat dia blaja tu depan umahku saje..meh datang umah meh
  • seorang yang suka bergambar jugak dia ni.teringat waktu g gathering kat TS..semua orang dia tolong mintak ambikkan gambar..haha..comel betol    

pesanan kite untuk awak:
teruskan dengan sifat ceria awak tu.boleh ambik dell ni jadi duta FC ni.haha.good luck in everything ya.jangan nakal2.wah..gituw..kalau rajin..datanglah rumah..bawak skali buah tangan,buah hati,buah2an..lalalala..nice to know u dear..mmuahx.:)
 
 
 
Anneh (Hanis Hafizah) 
  
  • artistik.xtau kenapa ni pkataan pertama keluar (selain bubur sum2) bila sebut nama nye.lol.mungkin sbb skrg ni pun dia ngah sambung belajar di aussie dalam bidang yang berkaitan juga dengan art2 ni.hehe..
  • seorang yang kelihatannya peramah n ceria.bilalah dapat bertemu kan?anneh ni kata dia suka makan..haha..gimme 5 dear!
  • anneh ni seorang yang sukekan korean movies n dramas.teringat waktu dia betul2 gilakan,              "hanazakarino kimitache i".hahahaha..   
 
pesanan kite untuk awak:
 jaga diri di kat tempat orang tu ye..jangan nakal2..jangan exam2 stress..especially paper sejarah.uhuk2..anneh sure leyh buat..pandai..:)..ha..bubur sum sum jangan lupa buat ye..pastu postla kat blog.boleh share resepi ke..ape ke..k?bila la gamaknye kite dapat bertemu kan?huhu..xpe2..ade rezeki kite dpt jumpe k?insyaALLAH..mmuahx..
 
 
 yeah..maaf kerana lambat post.untuk para jejaka..nantikan part 2 ye..hehe..ingatlah sahabat2..

mengenali kalian itu indah,
menyayangi kalian itu manis,
melupakan kalian itu payah.

i <3 u..:)

23 comments:

najibah said...

yey! org 1st! =.='

dell~ said...

wahh,,,
how sweet~~~
epa, insyaALLAH dtg umah nnt.. hehe
eit, thanks dear sbb sudi jugak wat cerita psl kite sume..
mst sedih kalau terpakse berpisah.. waaaa T_T

najibah said...

=p x jadi pulak nk jd org 1st sbb eppa buat approve2.. uih.. *jd kanak2 pula mlm ni*

sy nk declare sometin'.. sy sayaaannnggg kmu sume3 *blush* segan neh.. adess.. terasa adrenalin merembes dgn byknya lalu mem-boost-kn keinginan daku untuk brjumpa kalian =)

one day, InsyaAllah.. thanx kak eppa komen wlpn xlayah.. isk3 T.T

fatin nazihah ashari said...

EFFA!

-point last sangat takleh blah okay. jage you fawan. huwaaaaa. hukhuk
-sempoi itu comel. i laik ^^.
-kenapa mesti 'macam'? saye MEMANG pemalu lah epa. sile percaya. huhu
-rock? bolela, amatur baru hewhew

i luv to know u too. even selalu kene tipooo, tapi paten tak kesah. sebab u selalu tipu about tarikh fly atuk wan, maka ia sangat comel, tahu? ehem3 HAHA.

crixerity said...

diskriminasi.

SuE RaY said...

effa!!!!!!
thank you sooooo much..
terharu sgt2..

love ur post!!
=D

liyana said...

effa..!!
hehe..terharu gak asenye ngn post anda ini :P :P...

yep..sori..kdg2 ak rsa cam xtwu nk wt ape bla on9.. on9 pon mrepek2 je.. n sori gak kerana dh lame menghilangkan diri dari kalian sume..

ak skrg tgh praktikal, kat sbuah kilang.. kat simpang pulai, perak.

jgn risau....
nma FAMILY CERIA tetap di hati.. =)

btw, thnx effa...

effa_dila said...

haha..

coqah:tu ha..da jad org first..laju betol ea..:)haha..sangat comella ur declaration of independence tu.haha..kami pun syg kamoo.. *x blushing*.:)

dell:hehe..no prob dear..dtgla kalu rajen.hehe..betol3..sure sedeyh bile jaoh2 nnt..xpe2,,kite tetap dekat di hati kan? <3

jiha..haha..ni serangan balas sbb ko buat camtu gak kat entri ko.haha..ala syg,gurau2 manje je.jgn mrh k?muah3..hehe..alahai jiha rocks..amatur ke?haha

sue ray!<3 :)

mirul.haha.nape lak?

liyana.haha..xpe2..mmg bz kan?yg penting..dekat di hati..:)

Afiq Azlan said...

nmpk ya ayt jiha di ciplak lg...'urutan name bla2'...pe ni?diskriminasi gender ni...mne adil laki xde...lmbt2...nk kne wt demontrasi jlnn kt dpn umah epa ni...ha3

effa_dila said...

haha afiq..saba2..aqngah cari idea nak bahan korg.lalalalala

nedd said...

yuhuuuuu nedd in da ouse!

lolx. disaat akhir nok gak komen!!

weehau!

thx eppa. lebiu

p/s: i think we shud buat DNA test. ha3

pp/s: segan kite awak puji cheeckbone saya. yawwwww!!!

effa_dila said...

ned..lebiu too..jom2..panggil pasukan new york CSI..buat DNA test.haha

cheekbone kamu comel!!!

.::annemishi::. said...

haha...
sampai sekarang aku gila korean ngn jepun. eh tak. jepun skrng dah kurang.

makan itu nikmat hidup. selagi boleh makan. kena nikmati. tak payah dok kontrol2 diet ke hapa ke. hahahah..

bubur sum2.
insya Allah akan ku buat..
eceeeh..

kalau ada sumur di ladang.
boleh saya menumpang mandi.
kalau ada umur yg panjang.
boleh kita berjumpa di lain hari..
eceee..

gadis melayu katakan.
:P

.::annemishi::. said...

jap.. err.. aku xda aar peramah ngn ceria.. pendiam nih. tolong percaya ya.

aku slalu keluar soalan2 yg x expect pastuh orang gelak. :PP

..SuRaYa.. said...

wah..thanks effa..syng kamu..

hehe..novel cintan2 tk layan,lagu jiwang2 tu..oppss..hehe..

>>bila nak bg kami merasa masakan kamu + nedd..kalian kembar.

effa_dila said...

haha..anneh..pemalu la sgt eik?haha..pompuan mlayu terakhir bpantun gituwwwwwwww

su..syg kamu juge..:)
nk rasa masakan kami?haha..tunggu lagi bbrapa tahun..bile kitaorg bukak kafe.haha

fareha azhar said...

terharu. seyes. isk3.

waahh. lama x nmpk kamu. thanx cik effa. sowi lama x singgah. ter'lost' pulak. huhu.

hehe. menantu haji pak meon? xD
nmpknye da dpt sowg bakal mertua la plak.

insyaAllah. lau da jodoh kite akn jmpe gak satu ari nti. million thanx dear. :)

effa_dila said...

faa..sobs..sobs..

anak pakmeon mennti anda..:)

yeah..semoge kite dpt bertemu kan syg? mmuahx

diyanah said...

effa!!

effa sangat comel! pencarian jejaka idaman? ehem. -___-"

haha. kacak memenag x boleh guna utk pompuan ke?

nak menangis lah. terharu.

effa_dila said...

diyanah comel..cepat nangis skrg

Nurul Sabrina Sharom said...

comel. cute.

mekaseh eppa!
kita akan bjumpa satu hari nnt..insyaAllah. hee :P

effa_dila said...

ur welkam syg..

insyaALLAH ye..:)

A.F.I.A.H said...

erk..erk... im the last. hahaa.. anyway, yg xleh blah tu, sifat keibuaan. haha... segan eden dibuatnyo. anyways, thanks epp.

lots of love,piah.

moga dapat ketemu semua satu hari nanti!