my lovely pies

Friday, June 4, 2010

mari breakfast

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ini saya di rumah..bila dah bosan..saya ke dapur dan menyepahkan dapur..haha..pagi ni teringin nak makan something simple yet mengenyangkan..so..datanglah idea nak makan roti telur..tapi..malas lah pulak nak celur roti dalam telur n goreng satu-satu..akhirnya..

ini ialah resepi sendiri..namanya..Roti Suka Hati..haha..cool tak nama roti nih..well..rasanya ala2 roti john tapi yang ni best sikit kot sebab dia best.eh..tiba2..haha..tujuan resepi ini dipublishkan di sini ialah untuk menyeru kawan2 supaya cuba..simple je..kalau sesiapa yang lapar tapi malas nk pergi beli makanan..cubalah..:)

p/s:kuali saye mmg klasik n agak huduh..bukti sudah sekian lama digunakan..hukhuk..

bahan2..



1.Roti biasa (yang gandum@wholegrain punya) -2 keping-
2. telur -1 biji-
3.bawang merah -1 biji-
4. lada hitam -sedikit-
5.garam -secubit-
6.rempah kari -suku sudu makan-
7.marjerin@planta 
8. cili api -suka hati
9.timun
10.sos cili,sos tomato,mayonis

cara-caranya:
 
1. pecahkan telur dalam mangkuk, masukkan  bawang, rempah kari n garam. pukul n gaulkan sebati..


2. panaskan kuali, masukkan setengah sudu marjerin
3.masukkan telur yang dah dipukul tadi


4.goreng sehingga keperangan 


5.angkat


untuk rotinya..

1. sapukan marjerin pada roti.
2.panaskan kuali..
3.letakkan air paip @ air masak sebanyak satu sudu 



4.letakkan roti pada bahagian tepi dalam kuali (jangan biarkan terkena air)

***kenapa letak air?..***
***untuk memastikan kulit tepi roti lebih garing***

5. bila air dah kering..angkat roti..

sesi akhir..

1. letakkan sos cili,sos tomato,mayonis ke atas roti 
2.letakkan telur tadi
3. letakkan lagi sos2 n mayonis, timun


4.tutup dengan sebahagian lagi roti.


5.taburkan dengan serbuk lada hitam 

SIAP!

makanlah anda..:)



5 comments:

diyanah said...

yaah effa, roti telur lagi sng dr roti suka hati effa ni. effa ni mmg rajin terlebih lah haha.

sy buat roti telur je pagi td. sbb mls nak pecah telur bagai maka buat sekeping setengah je. T_T

effa_dila said...

haha..ye eik cramer?tp an..ntah r..sy rase lg leceyh wat roti telur sbb kene goreng satu2..yg ni goreng skalik je..haha

yeah..cramer mkin rajen memasak lately..da leyh kawen!

syahmi said...

Bila nak belanja?

zulhaffiz said...

hoi asal letak air...jap aku try....

effa_dila said...

syahmi..betul2 ke?bile2 aje..ckp je..hehe

blue..utk bg kulit roti lg garing..haha..aq pun xtau nk xplain..akak aq yg ajar..