my lovely pies

Monday, May 31, 2010

sweet disaster

ASSALAMUALAIKUM..

sweet disaster?irony..disaster tapi sweet?yeah..supposedly hari tersebut ialah sweet day tapi ade pule minor disaster terjadi..

tarikh:29 Mei 2010
tempat kejadian: Pagar Masjid ******* , Kuala Lumpur (rahsia!)
masa:around 1 pm
mangsa:pagar masjid n keretaku :(

yeah..plan awal ialah untuk ke Wangsa Walk Mall bersama2 sahabat sekolahku, tiqa n qaqa.after ambil tiqa kat Sri Rampai..ambil pula qaqa kat Danau Kota.waktu nak ambil qaqa tu la kejadian ini berlaku.alkisahnye begini...


sebenarnye tersalah jalan..i mean..terlajak..so nak u turn..masuklah masjid sebab bajet boleh keluar ikut pintu belakang masjid n masuk semula ke jalan yang betul utk ambil qaqa.KEBENARAN!pintu pagar tu extremely kecil..situlah tempat masuk n situ jugalah tempat keluar..waktu masuk ok je..steady..waktu keluar..dengan confidentnye.."yakin betul abg aznil..saye kunci lirik ini!"..drivelah keretaku keluar..tiba2.."scretttttttttttttttcchhhhhhhh" (bunyi yg sangat tak best)..dalam hati dah boleh agak bende tak best terjadi..

tiqa: epa,ko tak rase ke ko langgar sumthing?
effa: (muke cuak)..ye ke? (padahal dah tau..tapi xnak tengok sbb cuak sgt)
tiqa: x nak check ke?
effa: perlu ke?(muka cuak lagi)..tolong checkkan..(muke makin cuak)

beberapa saat kemudian..

tiqa:epa..calar n terkopak..
effa:ha?teruk ke? (muke makin pucat)
tiqa:angguk dengan muka penuh simpati terhadap kepucatan n kecuakan ku..

hua..terus hilang mood..sambil memikirkan bagaimana mahu menyelesaikan masalah itu..tercengang daku sambil tangan masih lagi memegang stereng.dahlah sebelum aq bergerak keluar tadi,ayah baru saje hantar kereta tu ke car wash.tup2..aq bawa..habis calar..hua.. tiqa cuba menenangkan aq yang memang tenang.haha..perjalanan mengambil qaqa diteruskan.selepas tu..terkedek2 mencari bengkel..OMG!lupa pula..hari cuti kot.Hari Wesak.dengan selamba badaknya, tetap juga drive masuk ke sebuah bengkel..pekrjanya, seorang abang India n seorang abang Cina terpinga2 melihat keretaku menderu masuk ke bengkel mereka..

setelah bernegosiasi..akhirnya mereka sudi bantu..sikit je la bantuannya tapi bolehla tahan..selepas bayar RM5 untuk ikat balik bahagian kecil kat bumper yang terkopak tu..mereka pun menerangkan dengan lebih lanjut n terperinci kos yang perlu ditanggung utk bahagian yang calar pula.

uncle: "kalau u mau buat ini ha (sambil tunjuk bahagian calar)..ambil masa satu ari wo..tapi kami tak boleh buat ini hari wo..cuti ma..kos dia rm400"

WHAT?mahal gila!

uncle: (setelah melihat muka terkejut cimpanziku).."tapi kalau u mau survey bengkel lain dulu pun ok..sebab kami pun tak boleh buat ini hari"

sebelum beredar..sempat abang India tu berkata: "ok adik..baik2 ha..jangan menangis tau"..

argh!stress!

pergi pula ke bengkel seterusnya..tanya punya tanya punya tanya punya tanya..uncle tu kata..kos dia rm 200. (murah sikit)..tapi still aq tak mahu..sebab..aq rasa lebih baik aq beritahu my dad dulu.hukhuk

seterusnya..bergeraklah kami ke Wangsa Walk Mall dengan kereta yang baru ditimpa 'sakit' itu.haha..mereka belanja mkn kek kat SR n then pergi karaoke..yeah..tenang sikit jiwa..haha..

 epa,tiqa n qaqa..

balik rumah..moment paling menakutkan..bagaimanakah reaksi ayah?ibu?oh tidak!

ayah ok..ibu pun sama..cuma dapatlah bebelan sedas dua..tapi..mereka cool saje..mungkinkah kerana ketika itu jiran lamaku sekeluarga ada di rumah?n mereka yang memprovok ayah n ibu bahawa kemalangan2 kecil sebegini adalah biasa..haha

amazingly..selepas itu kami dua keluarga pergi makan di restoran mamak..bergembira walaupun pada mulanya aku membayangkan sesuatu yang dahsyat bakal aq terima..alhamdulillah..semua ok..



bulatan merah:calar habis..smpai terkopak.. bulatan biru: bahagian yang terkopak tapi berjaya disambung oleh abang mekanik

p/s;thanx tiqah n qaqa for such an amazing day..thanx ibu n ayah sbb bersabar dgn anakmu yg comel ini..thanx cik lela sekeluarga yg menyelamatkan diriku dr dimarahai dgn lebih teruk.hehe..


5 comments:

nedd said...

nedd pon sedap gesel jeta dgn tiang garaj kereta. melekat tros cat tiang kat kereta. ha3.

bumper depan nedd gi langgar dgn divider. ha2.

bnyk lagi lahhhhh

Nama Diberi Hizzul Hamli said...

alaaa....
igt ape tdi... hehehehe
anta kdai, nnti die gosok ngn cat blik je...
nasib bek ye anda...
:p

effa_dila said...

haha nedd..sgt cool..da baiki lom?

abah..cam senang je an bunyik?ulur duit leyh?

ckurus a.k.a. fim said...

sprayy jer eppa!
hehehe~

cuak giller kn bile keta yg kite bwk tu lggr smthg..
hehe penah kene tu ar...intrst ckit kat pose nie..

effa_dila said...

huhu..nk spray cane?pakai hair dryer an?