my lovely pies

Wednesday, March 17, 2010

MEE GORENG KAMPUNG STYLE (rice cooker way)

ASSALAMUALAIKUM...

malam ini aku sendiri..tanpa dirimu..lallalala.. haha..tiba-tiba lak..kelaparan melanda..jadi..mari kita masak...menu malam ni..Mee Goreng Kampung Style (amaran kerajaan ...sangat pedas!)..sekali lagi..dimasak menggunakan periuk nasi..hehe..cubalah ye..burp..alhamdulillah..;)

bahan-bahan..


1. bawang merah (1 biji)
2.bawang putih (2 ulas)
3.cili api(suke ati..nak pedas..letak banyak2!)
4. ikan bilis (setengah genggam)
5. udang kering (3 cubit)
6. telur ayam (sebiji)
7.belacan (sedikit)
8.kicap manis
9.sos cili
10.garam
11. mee kuning

cara-cara nak buat...

 
1. panaskan minyak


2.masukkan bawang putih n bawang merah..tumiskan


3.tambahkan ikan bilis, udang kering dan sedikit belacan.


4. masukkan cili api..nak bagi berapi..tambah banyak2...


5. .setelah garing,masukkan telur
 
 
 
6.masukkan kicap manis.
 
 
 7. masukkan sos cili


8.masukkan mee kuning


9.gaulkan rata.tambahkan garam jika mahu
 
 
 
beberapa minit kemudian.....



JEMPUT MAKAN..:)

4 comments:

syahmi said...

lain kali buat mee mamak.
lagi hitam lagi best.
hahaha.

effa_dila said...

haha..boleyh je..same je ingredient tuh(cume top it off with few other garnishes n off course..kicap..)

ayu toink2 said...

xpost laju pon kat cni yunk..hehe..bkan orang bubuh tlor pas boh mee ke?bawu terase kat mee..wakaka..nak ko masak kuew teaw tomyam tok aku lak.:)

effa_dila said...

haha..depends..aq x suke wat camtu..hanyir...kuey teow tomyam?okay..nanat kalu aq buat aq post k