my lovely pies

Thursday, May 27, 2010

experience is the best teacher

ASSALAMUALAIKUM..

hari ni kerajinan terserlah..terasa nak update lagi blog yang bersawang ni..this time..I'm gonna tell u my dear followers on my experience involving in Arau Open Public Speaking n Debate Championship 2010.

sewaktu sahabat2 lain sudah bergembira memulakan cuti semester..aku masih lagi terperangkap di UPSI..berdepan dengan buku2 ilmiah..artikel2 internet n segala macam bahan rujukan yang sememangnya rumit n sukar difahami..American Law, Declaration of Human Rights, Oppression in Southern Yemen, Secession of Middle East Countries, Nuclear Power..bla..bla..bla.. adalah sebahagian kecil..aku ulangi..sebahagian kecil isu yang aku sumbatkan dalam otakku.. berada di UPSI dari 11 Mei sehinggalah 19 Mei kedengaran seperti sekejap..tapi sebenarnya sangat panjang bagiku..tiap masa rasa nak balik rumah..rasa sengal sebab join.ish3..penyesalan yang berasaskan emosi semata2..yang ternyata berakhir dengan senyuman puas..:)

20 Mei tiba..hari untuk tinggalkan UPSI dan menuju ke UITM Arau, Perlis dan habiskan masa sehingga 24 Mei di sana. wah..gua nggak bohong dong..memang berpeluh2 badan memikirkan cabaran yang bakal dihadapi..tapi..kuatkan semangat..btambah semangat bila kami ke sana dengan menaiki bas baru..yeah..kami isytiharkan dulu..dengan 2 orang abang driver yg sangat3 sporting n baik...n pergi bersama lecturerku, Madam Napisah n anaknye,Anis..timbalan dekan fakulti bahasa, Dr. Lanang yang sempoi n pensyarah BM,En. Razali yg biasanya menjadi orang pertama gelak kalau aku buat lawak, team2 debate BI n BM..jauhnya Arau...........hampir 6 petang baru tiba setelah bertolak dr tg malim pada pukul 10 pagi.


rasanya tak perlulah cerita detail..cukuplah aku kelaskan apa yang best n tak berapa best berada di sana...


kita mulakan dengan yang tak berapa best dulu.kenapa?supaya nampak macam bestla kan..kalau letak yang best dulu, nmpak negatif pulak sebab pengakhirannya yang tak best..paham tak?tak paham takpelah..tak keluar exam pun..haha

yang tak best

1.management pertandingan...sangat3 tak best..first day je pun da buat kami tunggu 2 jam untuk briefing..bukan briefing pun..tak brief langsung..panjang gila...urgh!

2.suka2 hati tukar format. paling takleh terima diaorang tukar format public speaking utk final stage..yeah..i almost ended up humiliating myself in front of huge crowds that night..alhamdulillah..everything went well..

3.panas!bahang melampau..kulitku hangit..haha

4. transportation dalam uni..pergh!malam pertama..kami berjalan kaki balik hostel sebab bas lambat sedangkan kami semua dah kepenatan..

5.tak sihat..perut masuk angin..n dizziness melampau..:(

yang best

1. dapat tengok gelagat orang..yang sosial..yang senyap..yang gila2..yang gila..
mcm2 lagilah..

2. makanan..hari2 makan sedap..

3.dinner with Raja Muda Perlis n isteri baginda at Dewan Warisan.. (baginda sangat sporting..:) )

4. won 4th place for Public Speaking..alhamdulillah..(I am a first timer n this winning is a great gift!)

5. Our Debate Team won 3 rounds out of 5 rounds conducted. 

6. shopping at Padang Besar..

7. minum2 di tepi laut pukul 1 pagi..:)

8. karaoke dalam bas..

9.dapat elaun..RM270.. (yang sebahagian kecilnye digunakan utk shopping di Padang Besar).. :D

here are the pictures..enjoy them...






all and all..I had a great time..a precious memory..apart from those internal conflicts I had..still..this will b a remarkable memory throughout my life..:)






2 comments:

fatin nazihah ashari said...

cool!

congrats effa!
dah kali kebape aku ucap ek? hhaaaha

effa_dila said...

time kaseh syg..:)