my lovely pies

Wednesday, May 26, 2010

i'm tagged!

ASSALAMUALAIKUM..

dah lama sebenarnya diriku ini ditag oleh teman sekolahku, nani. hihi..tapi baru hari ni berkesempatan menjawab permintaannya..:)

well..nani asked me to list out 7 things about myself.wah..self proclaiming la nampaknya..here..i'll tell you apa yang mungkin anda tak tahu tentang saye..hehe..okay..here are the lists..

1st
pemalu...percayalah...I am a very shy person..haha..well..malu yang dimaksudkan ialah malu nak bertentang mata kalau bercakap dengan orang..kalau cakap berdepan dengan orang lain..tak pernah saye 100% pandang tepat ke mata mereka.so..kadang2 mungkin orang akan rasa saye kurang sopan sebab pandang tempat lain waktu bercakap..tapi sedarlah..saye pemalu..ahakz!




2nd
suka bercakap..tak tau kenapa..kawan2 pun kadang2 terpaksa layankan je la..haha..sebab tu mugalah saye berkecimpung dalam arena yang melibatkan cakap2 ni..sebagai contoh..public speaking,debate,syarahan o even waktu skolah dulu jadi emcee..tapi yang pelik..kalau dalam family..sayelah antara yag senyap..ngeh2..saye suka sangat tengok kawan2 ketawa n gembira..that probably another reason why I become talkative when surrounded by friends..kalau orang tu saye baru kenal, mungkin tak nampak sangat. teringat pula kata2 kak Nora n kak Aini (BM debators) waktu kat Arau baru2 ni.. "effa..hanya orang yang kenal effa je yang tahu perangai sebenar effa..waktu akak mula2 kenal effa..akak ingat effa sombong..rupa2nya banyak mulut gak"..hua..saye tak sombong tau..:)




3rd
suka karaoke.. ye..saye suka bebenor menyanyi..tapi bukanlah di khalayak..suka menyanyi kalau bosan..walaupun suara saye sedap sikit dari katak panggil hujan..tetap..suka gak nyanyi.kalau kat kolej waktu sem 1..my housemates semua selalu perli..katanya saye suke sangat memekak even pagi2 buta..haha..sori sahabat2..u know me right?so..kalau sesiapa yang nak pergi karaoke ke..nyanyi  kat rumah orang kawin ke,sila hubungi saye di talian 13100882525 (nombor pija hat)...haha...



4th
tak suka coklat.. ini bukan cobaan..ini betul2..semua orang kata saye pelik sebab tak suka coklat..well..I'm not totally hating chocolate.cuma tak suka coklat yang manis sangat..(see..mana ada coklat tak manis..that's why terpakse kata tak suka coklat)..kalau terpaksa je saya akan makan n selalunya kalau pergi supermarket memang jarang..jarang n sangat jarang beli coklat bar yang manis2 tu..seriously..kalau saya makan coklat yang manis2 tu..badan akan menggigil menahan manis (dah ramai kawan2 yg pernah nmpak).ee..yuh..manis!haha..I'm only into dark chocolate of the fact it is less sweet (tho sumtimes manis gak), n plus it is a great source of antioxidant..yeah..so kawan2..say yes to dark chocolate..





5th
takut anjing.. cynophobia..yeah..inilah sindromnye..sangat2 takut dengan anjing..walaupun anak anjing..kenapa?hurm..mungkin dari kecik banyak sangat memori buruk.kena kejar dengan anjing tak payahlah cerita berapa banyak kali..dulu pernah juga ayah terpaksa bersabar dengan anaknya ni.. bayangkan...kami sekeluarga dalam kereta yang dikunci dari dalam..anjing yang tak berapa nak besar tu ada dalam rumah di tepi kami..rumah itu berpagar n berkunci n siap bermangga..tetap..saye suruh ayah parking tempat lain.even kat universiti pun..masih takut..sampaikan geng2 saye selalu mengusik..kalau nak ke kelas..kami selalunya akan berjalan depan sebuah workshop ni..yang ada anjing putih besar dua ekor..yeah..tak suka!!takut..




6th
memasak..sangat2 suka..honestly..my mum tak pernah ajar memasak formally..n kebiasaanya kalau saye masak..itu semua ikut resepi sendiri..kinda experimenting.saye rase minat memasak ni keturunan..belah my mom..sebabnye..sejak generasi arwah nenek saye lagi..keluarganya memang berkecimoung dengan arena masak memasak ni..hehe..kat kampung..makcik2 saya ada warung..kat sini..ibu saya pun dah lebih 25 tahun libatkan diri dengan dunia masakan..sekarng ni pun beliau uruskan kantin polis.for me..cooking is a therapy. saye suke masak tapi jarang makan ape yg dimasak..sebabnye..kepuasan memasak tu dah cukup mengisi perut.hehe..lagipun..bak kata ibu2 sedunia..anak perempuan kena pandai masak..itulah yang akan menjadi salah satu faktor rumahtangga bahagia..cewah..so kawan2..mari memasak!



7th

apa lagi ye..hurm...yeah..suke mengajar..betul3..saye memang suke mengajar..another reason why sekarang ni menuntut di UPSI dalam bidang TESL..haha..honestly..saye suka mengajar orang..kadang2..benda tu saye memang tak tahu..tapi dsebabkan suka mengajar..saye akan study psal bende tu n kemudian ajar orang. Nabi Muhammad S.A.W  sendiri turut menyatakan: ballighu a'nni walau aayah.. mafhumnya.."smpaikanlah dariku walau satu ayat". lecturer saye di matrik pun ada bgtahu..sebahagian besar kejayaan bukan bergantung pada usaha kita untuk menelaah sahaje..tapi sebenarnya lebih drpd 60% hasil drpd tindakan kita mengajar orang lain..i do believe in this sebab secara logiknya..kita akan pastikan matter yang kita nak ajar kat org lain tu 100% betul..that's why kita akan betul2 belajar tentang matter tu  sebelum smpaikan pada orang lain..itulah juga bonusnya..dapat bantu kawan2 n paling penting..diri sendiri juge..:)





enough i think..so..inilah jawapannye nani..:)

5 comments:

annajeff said...

finally..terjawab juga..haha
tq epa.. :)

annajeff said...

finally..terjawab juga..haha
tq epa.. :)

aku bukan aku said...

hehe..

bile kite ckp kite pemalu..jarang org nk pcaye kan?

banyak cakap dan pemalu mcm antagonis ja..
hoho~

oh yea..
cakap bab masakan..
aku sgt2 tensen dgn ni..

bila ada orang tanya ''ko masak pe?''
ak jawab'' ayam masak sedap''

dah resepi snirik..tatau name pe..kasi la name sndirik kan?
diorg tanak caye oh~

*bahan2 msia disni amat limited..mybbkan ramai chef2 berbakat TERlahir..



bes ni sakat bg anak anjin ni..
huahuahua

part mengajar itu amat lah bertepatan..makin mengajar..makin faham..*sbb tu lah cikgu2 salu terer time ajar ank murid..kan?

dell~ said...

like tp jelez.. haha

effa_dila said...

dell..kenape jeles?kenape?kenape?

nani..hihi..sowila syg..lmbt jwb..bz..huhu

remonez..haha..aku bukan malu ape la..cume malu nk tatap mata org..tapi suke berckp..pasal mskan tuh..lantaklah..hantam saje..ko bg je name ko lenkali..market sket..hihi..amboi3..brani lak ko nk nyakat aq ngan anak anjing..jgn r weyh..kesian r kat aq ni ha.yg pasal mgajar tuh..sgt2 sokong..so..lpas ni..kalu nk paham sesuatu..ajarlah org lain ape yg kiter blaja tuh..:)