my lovely pies

Saturday, November 6, 2010

sedap dan sihat

ASSALAMUALAIKUM

wohoo.tajuk entri ala-ala promote produk kecantikan gitu. tett... ini bukan blog bisnes cuma saja nak berkongsi satu lagi resepi. ye..aku ni memang suka merepek. walaupun resepi ni mungkin akan membuatkan korang berfikir 80 kali sebelah pagi dan 20 kali sebelah petang sebelum mencuba, percayalah, worth trying. ;) anyway, ini menu yang korang boleh cuba untuk sarapan mahupun brunch (breakfast + lunch). sebenarnya buat benda ni sebab ada baki baked beans dalam peti. hehe. tak baik membajir (kata orang jawa), so gunalah sebaiknya.

mashed egg with baked beans + oatmeal with diced green apple.

pergh. nama tak boleh nak exclusive lagi la ek?hehe. sekali sekala.

senang je nak buat.

mashed egg with baked beans

bahan-bahan:

1. baked bean (dalam tin)
2. bawang merah sebiji (potong dadu halus)
3.bawang putih 2 ulas (potong dadu halus)
4.cili api (if nak pedas la)
5.parsley/oregano kering (optional)
6.telur 2 biji (rebus ye)
7. halia (sikit saja untuk bagi wangi sikit)
8.penambah perasaan (white pepper/black pepper/garam)


cara-cara:

1. tumiskan bawang merah, bawang putih, halia n cili.
 2. masukkan baked beans dan sosnya.masak hingga mendidih



3. hancurkan telur rebus sehancur-hancur yang boleh (penggunaan emosi agak membantu dlm proses ini)


4. masukkan telur hancur dalam baked beans yang dah dimasak tadi)


5.tambahkan garam, black pepper, white pepper
6.if terlalu pekat, tambah air sikit (jangan risau, nanti dia akan pekat kembali)
7.sedia disantap dengan roti







oatmeal with diced green apple.

yang ni takyah beritahu pun korang tahu buat. takpelah.saja  je nak juga beritahu.

buat oat macam biasa. ala..macam bancuh nestum tu. lepas tu letakkan buah epal hijau yang dah dipotong dadu. boleh ja kalau nak pakai buah lain. nangka ke, durian ke, cempedak ke, petai ke. janji jangan sampai kena masuk spital.


jemput makan. :) selamat berbreakfast.


2 comments:

♥ Mz YuNsoRa ♥ said...

im gonna try this also..hihi!btw, my feveret song..yesterday..:))

effa_dila said...

babe. try la. hehe.

nice aite that song? sedeyh je. uhuk2