my lovely pies

Saturday, November 27, 2010

banana and choco chip roll with vanilla ice cream. SWEET!

ASSALAMUALAIKUM

saya rasa sangat sweet. yeah..dessert time. kredit to my lovely cousin, Jiha for sharing the recipe. cubalah..sangat simple yet yummy..


anyway..resepi asal guna pisang.. but again..biasalah. aku kan saintis tak berilmiah..cuba buat satu lagi version. try guna green apple. huhu..sedap juga..:)

bahan-bahan


1. kulit popia (beli je kat supermarket)
2.pisang/epal hijau/epal merah/apa-apa buah yang tak terlalu berjus like tembikai
3. choco chip/dark choco bar
4.putih telur(sebiji)
5.marjerin(optional)

cara-cara membuatnye

1. bentangkan kulit popia dan sapukan sikit marjerin pada tempat yang nak disusun buah.. tambahkan choco chip. jangan banyak sangat nanti manis sangat..macam ni.

 ni kalau guna pisang
ni kalau guna apple

2. lipat macam nak buat popiah..bucu hujung nanti sapukan sikit putih telur supaya melekat.


 buat banyak sebab nak jamu ramai orang. :)


3. and then..gorengkan...

 CAUTION: kulit popia segera memang cepat masak..so..sekejap sangat masa diambil untuk garing..jangan sampai hangit ye. :)

siap!!!!!!!!!



potongkan dua..and sajikan dengan ice cream vanilla :)

the choco melts!





 BON APPETITE..:)






7 comments:

nurul huda said...

mcm best je... pkai buah2 plak ek.. kene try nie.. huhu

dell~ said...

akhirnya.. memasak jua

satu lagi recipe berkhasiat daripada PISANG! yeay

effa_dila said...

dell:haha..akhirnye eik? :)

huda:try la dear..best2..

diyanah said...

effa, saya tak pernah terfikir nak masak popia sumbat segala pisang semua. effa ni creative sgt sgt sgt. please, cook for me please....

effa_dila said...

yana dear. it wasn't my idea anyway. tq dear. nk ke?meh dtg uma meh

lisa raudhah said...

:)
thanks for trying..
nice version..

effa_dila said...

jiha syg:welkam2.. tq 4 da recipe dear. :)