my lovely pies

Tuesday, November 2, 2010

tak kenal maka tak cinta

ASSALAMUALAIKUM

Tahukah anda apakah itu kacang panggang? atau dalam Bahasa omputih, baked beans? wohoo.. I have a confession to make here. I used to hate baked beans. sebab..sebab..bau dia tak best, rasanya yang..erk..yang..yang..ha..yang tu lah. but apparently, because my dad loves it so much that he can even eat it with nasi kosong while Im struggling to even take a bite on it, I start to figure out the best way to prepare meals using baked beans. Credit to my friend, Zafira for the idea. She prepared this once and as usual, I adapt it and alter it a bit. hehe.. :)





bagi sapa2 yang bosan makan nasi, yang suka makan spaghetti, macarony dan adik beradiknya (i mean, macarony n adik beradiknya, bukan makan adik beradik, that's canibal.eh..paham tak aku buat lawak ni?gelak r), yang dah bosan makan spaghetti with prego sauce, yang the same case as mine (tak suka baked beans but trying to love it), bolehlah cuba. super simple and filling. :)

presenting:

spaghetti with baked bean sauce and chicken ball

BAHAN-BAHAN:

1. spaghetti/macarony/any other types of pasta
2. bawang kecil/bawang merah (sebiji)
3.bawang putih (3 ulas)
4. halia (separuh jari kelingking.hehe.sikit je tau sebab nak hilangkan bau kacang tu je)
5.bebola ayam/isi ayam
6.parsley/oregano (optional)
7.serbuk lada hitam
8.garam
9.aji -takde- moto (ajinomoto)
10. baked beans dalam tin (ade ke jual dalam botol or plastik?)

CARA-CARA

1. hiris halus bawang merah n bawang putih (if nak pedas, tambahlah cili api sikit :) )
2.tumbuk  halia
3.hancurkan kacang panggang (suka hati nak letak banyak mana) dengan menekan-nekan kacang tu guna sudu.
4.tumiskan bawang putih n merah tu
5.masukkan kacang yg dah dihancurkan tu beserta sosnya.
6.masukkan halia
7.tambahkan black pepper, garam,ajinomoto
8.masukkan bebola ayam
9.masukkan oregano/parsley 
10.tambahkan air kalau pekat sangat
11.biarkan mendidih
12.sedia dimakan dengan spaghetti yang dah direbus







bon appetite~

kenapa saya suka?

1. gabungan haruman bawang putih beserta bawang merah yang sebati dengan kepekatan sos kacang panggang
2. kekenyalan spaghetti beserta rasa enak bebola ayam

lalalala..selamat mencoba :)



6 comments:

♥ Mz YuNsoRa ♥ said...

nak try la..huuhuu

effa_dila said...

try la babe. sangat simple. nant da try, pos r kat blog. mau lihat :)

Chewy The Gum said...

wahh..mcm ku kenal la baked beans ni...

effa_dila said...

haha.off course. ur idea wat.

mIsTa aLeH said...

wah mcm best jek leh try r mcm ni hee~ =)

effa_dila said...

try r bro :)