my lovely pies

Friday, February 25, 2011

Mr. Crab and Miss Fish

ASSALAMUALAIKUM..


ALHAMDULILLAH...kenyang sudah lunch tadi. As I mentioned before, hari ni temanya ialah seafood. Ni nak cerita ni.


Malam tadi, my lovely friends; Nina, Jos, Fie, Zaf, Wani, Elly, Gie and I lepak-lepak chill kat kedai mamak depan kolej. reason being, kami nak release tension. Serious weh, hari sebelumnya, seharian kami stress dengan assignments, classes and also test. So, tak salah kan lepak-lepak chill sekali sekala. It's better than buat benda-benda yang pelik-pelik dan tak sepatutnya seperti menggila, menjerit tak tentu pasal.


Yeah..dapat gak makan tosai yang besar punya n lembut with fish curry. Yummy. Serious la kan, makan agak dasyat malam tadi. macam-macam disumbat. HEHE..sekali sekala. On our way back home, singgah kedai Abang Mesra (I dont know the shop's name, so..let us call it kedai Abang Mesra je la ye.), beli barang-barang nak masak hari ni. Aku pun pergilah buka fridge kedai tu, nampak macam-macam. kan pari, udang, sotong, ayam, macam-macam la. So..aku belilah ikan selar 3 ekor. Tiba-tiba abang itu berkata,


"nah dik, ambiklah ketam ni", sambil bergaya macho. LOL.


Alhamdulillah..dapat ketam free. waktu nak bayar barang-barang semua (Ikan 3 ekor, serbuk kunyit, cili api, belacan, kobis, bawang merah, bawang putih, cili kering,  tah ape tah lagi aku beli ), harganya RM6.30. abang berkata lagi, "RM6 aje lah.". makasih pak.


So lunch hari ni mewah sikitlah. mewah dari definisi hidup aku di perantauan (perantauan lah sangat) ni ialah, bebas dari sardin dan ikan bilis goreng. sebab, selalunya, sardin tu da kira agak mewah la. HAHA.


godek..godek..kelentang..kelentung..kecepur, kecepir..gedek..gedek..siap. Jom makan.  

.
.
.

..
.
.
.
.


ikan selar goreng berlada. my favorite.




ketam goreng sambal. 

 


tambah dengan kobis goreng.




NAK RESEPI? check out my masak-masak blog:







                                                        p/s: tomorrow I'll be off to KL.  :)

3 comments:

Hannina said...

bestnye korang kuar makan~

nedd said...

kenapa murah? kenapaaaaaaaaa

effa_dila said...

nina:hua..sori syg..i lupe. ok2..i edit. sori sygggggggggggggg



nedd: uhuk..ape yg murah dear?brg dapo ek? hee.yup2.kat sini certain tempat dpt murah gak la. meh r dok sini. :)