my lovely pies

Thursday, December 9, 2010

"eh...betullah apa aku cakap."

ASSALAMUALAIKUM..


Pagi ini aku sungguh bersemangat bangun pagi nak ke Titiwangsa untuk berjogging, namun hujan nan lebat memaksa aku duduk di rumah. Maka, let me treat all of you breakfast, nah..ambik entri ni. bayangkan ini nasi lemak panas tambah telur mata kobau. :)


 tercabar tak nafsu makan?lol


Pernah tak dengar frasa ni, betulkan yang biasa dan biasakan yang betul? yeah..itu topik kita hari ini. Anyway, as a  TESL student, who will be teaching English Language soon (not so soon actually), aku berasa terpanggil (wah..gitu!) untuk share beberapa perkara di sini. ok.First of all, biar aku hilangkan kerut kat dahi kamu semua sebab semua mesti fikir macam ni, "eh..kata nak ajar English..apahal entri campur-campur rojak pasembor bahasanya?". well..aku just nak sediakan suasana yang mesra pelajar. Dalam dunia blog ni, orang lebih suka pendekatan yang dekat dengan mereka kan? kalau kamu semua nak entry yang 100% English language, bolehlah try klik ni. dah lama tak update tu, next time I will.


Melalui apa yang aku belajar dalam kelas Second language Acquisition, kebanyakan kita rakyat Malaysia ni ialah English's second language learners. maknanya, kita belajar bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua. kebanyakannya. Like me, I'm a Malay. so, Bahasa Malaysia is my first language and English is learned as my second language. Makanya, kebanyakan kita akan ada tendency untuk belajar English ni di bawah pengaruh First Language (in my case, it is Bahasa Malaysia) mereka. Sebab tu ada perkara-perkara seperti direct translation.

contoh:

banana fruits two times untuk menggambarkan "pisang berbuah dua kali." LOL. 

okay. mari aku kongsikan beberapa perkataan atau ayat yang kita dah biasa guna dan kita rasa betul tapi sebenarnya tak. Semoga sama-samalah kita dapat manfaatkannya, insyaALLAH.Oka..aku dah klasifikasikan kepada 2 bahagian, pronunciation (sebutan) dan penggunaan ayat (words use). In Malaysia, pendidikan Bahasa Inggeris gunakan British English. kalau korang buka kamus English korang..sebutan yang dia tunjuk tu sebenarnya British English melainkan kalau dia tulis, its American's pronunciation.


 PRONUNCIATION

1. TOMB 
macam cerita yang korang suka tu, Tomb Raider yang Enjelina Joli berlakon tu. Tomb ni maksudnya macam makam or perkuburan.

biasa kita sebut: tom

sebutan yang betul: tum


2. PLUMBER
plumber ni maksudnya tukang paip tu ha..yang pernah sinki rosak ke, sure kenal.ala..korang pun kenal kan?

biasa kita sebut: plam-ber

sebutan betul: pla-mer ( 'e' dalam perkataan ni macam 'e' dalam sebutan 'belum' )


3. SWORD
ni maksudnya pedang, pedang betul, pedang mainan..yang waktu kecik2 dulu korang beli satu RM10 kat pasar malam pastu main cucuk2 dengan adik sampai kena lesing ngan mak korang.

biasa kita sebut: sword

sebutan betul: sod


4. EXAGGERATE
ni selalu kita guna kalau nak gambarkan keadaan yang macam hiperbola. contohnya, Abu (bukan nama sebenar) jatuh terjelepuk sikit je, tak luka pun tapi dia dok canag kat orang yang dia luka macam sangat parah..parah gilerrr..so..selalunya kita cakap, "exaggerate je si Abu tu."

biasa kita sebut: eg-ze-ge-reit

sebutan betul: ig-ze-je-reit (sebutan 'e' dalam 'ze' macam sebutan 'e' dalam 'tengok'.sebutan 'je' macam 'belum')


5. PRESENTATION

ni benda yang students macam kita sangat...sangat..sangat..suka. LOL.seronok kan berdiri depan kelas, n bentangkan on apa2 topik?

selalu kita sebut: pri-zen-te-syen 

sebutan betul: pre-zen-tei-syen ( 'e' dalam 'pre' macam sebut 'tengok'. 'e' dalam 'zen' dan 'syen' macam sebut 'belum')


WORDS USE

1. selalu kita sebut: thats mean

yang betul: that means

contoh ayat: Madam Aini is sick, that means her class tomorrow will be canceled.


2. selalu kita sebut: she/he dont know

yang betul: she/he doesn't know

contoh ayat: she doesn't know how to cook.


3. selalu kita sebut: it's hurt/its mean

yang betul: it hurts/it means 

contoh ayat:  dont beat me, it hurts. 

thanks for this present, it means a lot to me.

that's all for now. any inquiry, kindly leave them on my comment section or my shoutbox. peace!











9 comments:

tengku said...

nice..thanks for ur sharing

AMENG said...

bagus. dah berubah. penuh dgn entry ilmiah sekarang. dah tak melucah lg.gud, gud..HAHA.
errr...ada orang nak mintak aja words pronouncing. amacam?ada tips? (TIPS bukan tits.)KAH!KAH!KAH!

bAhirah idriS said...

nk lg teacher....hehee..

effa_dila said...

poon:no problem..any question,just ask ya. :)

meng:amboi..vulgar gila pengguanaan ayat. nak aq buat entri khas utk ko ke ha?ish2.

nak mintak ajar word pronunciation ke? words macam mana?

bahirah..kalau rajin2 nanti aq tulis lagilah benda2 gini ea :)

AMENG said...

ala, nak kasi bila kita pronounce sesuatu perkataan tu, bunyi dia betul. tak salah.macam kau tulis tu. tomb sebut dia tum.get it? keh3.

aku bukan aku said...

oooooooooooooooooo...

hat ni sampai ke tua lah x settle kalau org x igtkan..hehe

baik cikgu ni
=)

effa_dila said...

ameng:oh.. urm..the best way:refer dictionary. aq buat camtu. xpe..insyaALLAH next entry aq sentuh pasal ni ye. :)

remonez:no problem. just sharing. dulu pun aq buat salah. :)

mohammad said...

salam ziarah

effa_dila said...

salam kembali. ;)