my lovely pies

Saturday, December 12, 2009

cuba je..


ASSALAMUALAIKUM..

cuba..jangan tak cuba..
itulah yang selalu aku tanamkan dalam diri..
dan itu jugalah yang buat aku lebih yakin dalam melakukan apa-apa..cewah..
kalau bukan sebab cuba..tak mungkin aku boleh drive kereta..(in spite of  the fear of  busy highway)
kalau bukan sebab cuba..tak mungkin aku boleh jawab upsr,pmr,spm dan exam2 lain..
so..konklusinya..CUBALAH..


haha..apa kaitan cuba mencuba dengan entri kali ni?
ya..aku sekali lagi mencuba..
sebenarnya agak muak asyik makan nasi lemak,roti canai,kuih muih,oat,nestum dan sarapan yang lain.
jadi..nak cubalah buat benda baru..haha..
sambil diperhatikan oleh ayah..(yang berkerut-kerut dahi tengok apa lah anak dara dia ni buat..)


nama resepi kali ni..(sebenarnya tak ada nama sebab sendiri cipta..haha..so..kita bagi nama dia..effa's cheesy blueberry's toasts).agak poyo di situ..again..i don care..haha


bahan dia senang je.ni bukan hanya untuk sarapan..untuk minum petang pun boleh.AMARAN:hidangan ini agak manis dan berkeju..jadi..sesiapa yang sedang berdiet..fikir2lah..haha


rasanya tak ada orang nak try..tapi.takpelah..nak share juga..


cara nak buat:


1.sapukan jem blueberry(apa2 jem pun boleh..) atas roti,letakkan keju dan tutupkan dengan sekeping lagi roti yang dah disapukan dengan jem juga.


2. bakar selama 1-2 minit


sos:


1.panaskan kuali

2.masukkan dua sudu air

3.tambahkan jem(kalau korang pakai jem blueberry untuk roti,so,,gunalah jem blueberry juga untuk sos..dan sebaliknya).


4.tambahkan sus cair @ susu krim


5.biarkan mendidih


pastu..hias cam mane yang patut..haha..maaf..ni memang agak hodoh..


 


p/s: kenapa saya suka makan??









13 comments:

mIsTa aLeH said...

nmpk mcm sedap jek hehehe...
lg2 keju yummy =)
nk try r nanti hehehe ~

tengku said...

haha..mncekik je keje ko an..
tiap kali post kebnykan smue psal makanan...

nyet... said...

kalo na bkak bakery or kedai mkn nnti btau.
siyes ni.
tak main2.
na joint venture.

fatin nazihah ashari said...

pergh epa cmne ko bole ade idea nak reka sos la. letak susu sume. kalau aku xde terpikir kot. huhu

nedd said...

hoyah!!!

saya mau try french toast with cheese...

hoyah!!

effa_dila said...

bro aleh..try la..hehe..pastu post gambo dye eik?

tengku..ko baru knal aq ke?

syami..haha..xminat sgt bakeri..cz xpandai baking..kalu nk wat pun..maybe kedai makan..hehe

jiha..haha..itula keje org yg ngah bosan yang..

nedd..huhu..try2..kamu lagi pandai baking dr sy an?

diyanah said...

gila lah effa. aku nak buat toast pon mls ni lg nak taruk cheese jem masuk kuali bagai. respek r.
-cramer-

effa_dila said...

haha..cramer..ngah bosan la waktu tuh..sumbat je la pape yg ade kat dapo

akmal farahin said...

haha :)
boley jadi cikgu memasak nie ?

effa_dila said...

haha..ain..saje2 je la yang

snh said...

terbukti ini blog pmpuan.

Fahim 'n Alin said...

sangat hebat name resepi ko ni ea..hehe..njoy

effa_dila said...

snh..haha..ye ke?

pakcik..haha..panjang sgt