my lovely pies

Thursday, December 10, 2009

treasuring malacca (part 2)

ASSALAMUALAIKUM..

pengembaraan di melaka bersejarah bersambung lagi..

5th Dec 2009

pagi di klebang memang indah.ditambah pula rumah jiha(my cousin) tu memang betul2 depan pantai..so..sangat menyegarkan..kami memang dah plan nak berjalan2 hari ni..cadangnya nak ke mahkota parade dan kawasan sekitarnya.jiha pun memang nak berlatih driving jugak cuz dia still baru dalam arena pemanduan..huhu..(ayat tak boleh blah)..dah siap2 kemas rumah,kami pun bertolak.tipulah kalu aku cakap aku tak nervous naik kereta dipandu jiha.ni first time dia pergi mahkota parade drive sendiri.tapi..as usual..aku buat2 cool..haha..sebab..kalau aku buat muka cuak..dia sure akan lagi cuak.sepanjang perjalanan..aku asyik membayangkan kat bawah akki aku ada brek tambahan.so..tiap kali jiha brek..aku pun brek..sengetnya la aku..alhamdulillah..sampaila juga ke MP dengan selamat.ceh..jelesnya aku..jalan kat melaka tak busy langsung..kalau kat kl..even nak pergi JJ dekat umah aku pun jalan sentiasa busy.hurm..sampai2 ja..terus snap picture..haaha



first target...mcd..pergi minum2 kejap..lepas tu..terus..KARAOKE..hua..spent 2 hours on that..seronok..aku memang suka gila karaoke.selain daripada melalak dalam bilik air..haha..mula2 kitaorang book untuk sejam.tapi lepas tu..tak cukup..tambah lagi sejam.sound system dia best,tempat cozy,pilihan lagu pun best.so..x de la rasa membazir.lagipun bukan selalu dapat nyanyi2 dengan kazen kesayanganku tu..huhu..



dah habis karaoke,kami pergi kedai buku jap.adik jiha,qiah nak beli manga.aku dapatla beli sebuah novel ni,divine secrets of the ya-ya sisterhood by rebecca wells.ada stock clearance waktu tu..so dapatlah rm8.90 satu. cerita ni dah lama difilemkan pun...baru sekarang dapat baca..sebab baru jumpa novelnya..ngee..

 tak habis baca lagi pun.beli sebab takut bosan dalam bas nak balik kl nanti,so at least adala juga benda nak dibuat.hehe..

perut dah mendendangkan irama keroncong,pergila makan..disebabkan agak muak dengan nasi(sebab asyik makan nasi je sebelum tu)..decided la nak makan grilled chicken with black pepper sauce.dah order,and bayar kat kaunter.bila nak pergi ambil ordered food tu,encik tu kata.."sekejap ya..5 minit.".. bukan ke selalunya kalau kat food court,makanan semua dah prepared kan?takpe2..aku pun pergila duduk.(walaupun aku tau,typical malaysian,kalau 5 minit maknanya lebih dari tu)..10 minit kemudian..aku pun pergilah lagi ke kaunter tu,

aku:cik,yang saya order tadi dah siap?grilled chicken with black pepper sauce(pergh..tak boleh panjang lagi agaknya namanya)
cik X:yang mane ye?dah order dah tadi?
aku:(sambil tersenyum plastik)..ya..dah order
cik X:(mengorek2 dapur..dan akhirnya...ya!jumpa pun..)..nah..

mak aih!besar betul pinggannya..isi sikit je.pinggan dah macam dulang.sepanjang aku bawa pinggan tu ke tempat duduk yang agak jauh,ramai jugala yang memandang.haha..lantaklah..

selesai makan..kami ke parkson,nak shopping sikit.lagipun cik ani(mak jiha) ada bagi aku baucar sebelum pergi.dapatlah aku beli wallet f.timber.tu pun sebab ada diskaun 70%,kalau tak..tak mampu..haha..



6th Dec 2009

hari ni akan pulang ke kl.tapi tiket tak beli lagi.pergh..memang memperjudikan nasib la aku ni.dahlah hari ahad,kalau lambat sikit,sure tiket habis.sebenarnya nak beli semalam tapi..LUPA!haha..tu la..berjalan sangat..
cik ani keluar pergi umah orang kawin dan sempat dia belikan aku tiket.pukul 4 petang.3.30 petang..bayang cik ani tak juga nampak.tiba-tiba cik ani call,suruh jiha hantarkan aku ke melaka sentral cuz dia tak sempat balik untuk fetch aku.jiha pun dengan cuaknya hantar aku.malangnya..bas dah gerak waktu kitaorang sampai.jalan jammed,lagipun agak jauh dari rumah ke melaka sentral.apakan daya..belilah tiket lag satu.pukul 5.30 petang.setelah hampir sejam tunggu..bas pun sampai.selsesai ucap terima kasih dan selamat tinggal,aku pun naik.hua..peliknya tempat duduk..8-10 tempat duduk hadapan macam biasa..tapi barisan lepas tu,tempat duduk disusun satu-satu.sangat pelik.melilaulah juga aku mencari tempat duduk.hurm..dapat pun..

akhirnya selamat sampai ke kl..ape aku boleh katakan..percutian yang sangat pendek tapi memuaskan..takpe..next time ada lagi.to jiha n family.thanx a lot..mmuahx~



p/s:bengang ngan pakcik bas..tinggalkan kitaorang jauh dari stesen pudu..kesian sepasang suami isteri tua ni.kena berjalan usung beg besar.dan memang agak cekodok pakcik bas sebab spent 20 minit untuk sisi minya.bukankah sepatutnya sebelum mulakan perjalanan,semuanya harud tersedia,servis bas,isi minyak,bersihkan tempat duduk..bla3..haish..macam2..




7 comments:

THE BLOGGER said...

seram dan agak pelik....hukhukhuk

effa_dila said...

haha..ape yg seram?n ape y pelik?

fatin nazihah ashari said...

wah bestnye ade sepupu perempuan sebayeeee!

yg ade lelaki je pon, nak buat geng cemane

..SuRaYa.. said...

huhu..
best2..
tp ak tkde sepupu yg sebaya ak..

tu bus trans ke?
bus tu mmg.tme perjlnn bru nk isi mnyk..

tengku said...

asal nek bas mmg ko ad cite yg laen dari org len..
nape??

THE BLOGGER said...

seram la sbb sore ko mase berkaraoke "BERHANTU"...hahahaha

pelik sbb aku x paham susunan kerusi dlm bas yg ko citerkan tuh...hahahaha

to jihah n suraya, usah risau jika xde sepupu sebaya sbb epau kan ade, bleh diambik menjadi "SEPUPU ANGKAT" kan kan ??

effa_dila said...

jihah..setuju ke cdangan man tuh?haha..babe..rapat je la ngan sepupu lelaki tuh..

su..anda bijak meneka..yup..bas tu la..mencik!

tengku..haha..kebetulan kot..tapi ade je lagi citer dahsyat blaku dalam bas..aq xmo citer..memalukan..haha

man..hei..sore i sedap tau..hakhakhak..