my lovely pies

Wednesday, December 30, 2009

okay..this entry is a bit emotional..




ASSALAMUALAIKUM..

now..cool down..don't cry dear..(referring to me..)..

it is already past 3 days im staying in my new house in college..okay..am i happy?or im still sad of departed with my old housemates?urm..time may heal the sadness..time may generate new friendships..alhamdulillah..my new housemates are okay with me and the same thing goes to me..it just that..I MISS MY OLD HOUSEMATES..asni,ming di,josphine,kak yam,kak hani,kak atin n kak tirah..i can still meet them as they are all still staying in the same college but i cant meet with kak hani again..she is already out of perak..working in one of the secondary schools in pahang..this entry is going to be very long..sorry..i just need to say this..okay?so kak hani..here's for u..hope we will meet someday..insyaALLAH..


KAK HANI..


akak selalu buli saya..kalau saya tengah duduk relaks..mesti akak akan suruh saya buat air..air feveret akak..teo panas..saya tak kisah kak..sebab akak saje nak main2 dengan saya..dan akak suruh pun bukan untuk akak sorang..akak selalu kata..kalau duduk satu rumah..makan dan minum jangan buat untuk diri kita seorang..saya pegang benda tu sampai sekarang kak..kadang2 kalau saya penat n taknak buat..akak yang buatkan untuk kami semua..akak..saya rindu sifat keibuan akak tu(walapun sy rasa akak tak pernah perasan)..siapa lagi housemates yang sudi gorengkan cekodok pagi2 sebelum kami ke kelas..siapa lagi nak jamu kami dengan sup sayur,mihun goreng,sup ayam dan macam2 lagilah..jujurnya saya bukan rindukan makanan buatan akak semata2..tapi saya rindukan perangai akak..dalam rumah kita dulu..akak suka jerit2 dengan saya..saya pun sama..haha..kita selalu bertekak2 manja..akak suka ejek2 saya..saya pun suka perli2 akak bila akak suka sangat landing kat katil saya..(walaupun kadang2 rasa nak tembak akak sebab akak baring lepas saya dah kemas..haha)..tapi..saya tak kisah..sebab saya tahu akak hepi macam tu kan? kalau kita cuti..dan akak balik dari cuti..akak akan kata.."epa..akak rindu epalah.."..:((..akak ingat tak..ade satu hari tu..saya tak sengaja..terjerit kat akak..sebab sebelum tu akak gurau2 jerit kat saya,saya pula bad mood waktu tu..semua dalam rumah terdiam..saya minta maaf tau kak..huhu..





ingat tak waktu kita satu rumah makan buka puasa sama2 kat rumah?saya ada buat muka sedih kan?pastu akak ingat saya terasa dengan akak..akak minta maaf kat saya dengan cara sinis..terus hilang bengang saya sebab tengok perangai akak yang senget tu..haha..akak suka panggil saya efa "denne"(dalam bahasa terengganu..denne tuh mcm mengada2 or gedik)..sebabnya..saya ni suke mengadu kat akak n housemates lain..akak kata saya manja sangat..mata masuk ulat sikit pun dah nangis..pastu saya suka buat muka ala ala comel tapi tak comel..pastu saya suka buat suara2 manja gitu bila nak something..sure pastu akak akan kata.."jange nak buat denne"..haha..pastu saya akan jawab.."biarlah"..n kak atin akn kata sambil gelak.."eh epa,tak baik tau"..haha..akak suka sangat rakam aksi2 senget saya..waktu saya tengah menggila nak exam,bila saya buat bunyi monyet feveret ming di,bila saya baca sajak "KEBANJIRAN" dengan melakonkan tiap bait sajak tu(sampai satu rumah gelak tak ingat dunia tu).





akak tau tak..saya tak sangka kita semua satu rumah akan rapat sampai macam ni sekali..ye la..saya,ming di,josphine n asni baru sem 1..akak sem akhir,kak tirah sem 5,kak yam sem 4,kak atin sem 3..saya cuak juga..takut akak semua tak layan sangat budak2 mentah macam kami..tapi..sebaliknya..kita jadi sangat rapat..dah jadi satu keluarga..ye la..rumah mane lagi yang sanggup masak tiap2 hari untuk jamu semua orang?yang sanggup ramai2 naik bas dari kolej ke uni n dari uni ke pekan waktu bulan puasa untuk beli bahan2 mentah untuk dimasak n buka puasa sama2..even ming di n josphine yang bukan non malays tu pun join..siap tolong masak n makan sama2 waktu berbuka..bukan tu je..waktu exam week..saya ingat lagi..kita beli bekalan bahan mentah..banyak gila..haha..sebab semua dah cakap..malas nak turun..ye la..kononnya rumah kita yang kat tingkat 7 tu tinggi sangat dan malas nak turun beli makanan kat kafe atau "ajijan"..haha..telur beli sampai 20 biji,cili boh,sardin,sayur,ikan masin..tah ape lagi tah..



pastu saya rindu suasana kat rumah ..kadang2 sampai 2-3 pagi masih tak senyap..ye la..sorang nak stay up..semua nak teman..siap masak2 lagi..makan ramai2..kelakar juga bila ingatkan balik..hanya dengan menggunakan periuk nasi kak tirah n kak fatin..sampai hujung semester,semua jenis lauk kita dah buat guna periuk nasi tu je..sphagetti,mee hailam,kueh teow,sambal petai,kailan ikan masin,sup sayur..pergh..nak namakan pun banyak sangat..nasib baik selamat tak kena denda..haha..bila dengar ada spotcheck..masing2 terkial-kial sorok barang..padahal tak ada apa-apa pun..kahkah..














bayangkan je lah..ming di yang mengaku tak pernah masak kat rumah tu..satu semester je duduk dengan kita dah pandai masak..nasi goreng,sambal sardin,bubur,cekodok..semua malay style..josphine pun sama..haha..kita semua tak pernah lokek barang kan?masak sardin 2 ekor pun boleh share 8 orang..waktu bulan puasa paling best..saya belanja untuk berbuka sikit je.kadang2 seringgit je..kita semua memang belanja sikit kan?sebabnya..kuih muih pun potong kecil2..kongsi ramai2..tu pun tak habis kan?dulu..asni selalu jeles sebab kadang2 kalau saya nak pergi somewhere time akak tengah makan..akak akan paksa saya jamah juga..or  akak akan suap saya makan..huhu..








saya harap di rumah baru ni saya dapat rasa kasih sayang berkeluarga macam dulu..insyaALLAH..terima kasih atas segala2nya..untuk semua warga 1.7.15 termasuklah nina n elly(my coursemates merangkap jiran di 1.7.16)..thanx 4 everything..sayang kalian..mmuahx..




p/s:"we'd never appreciate what we owned until the day it is gone..then only we'd cry of losing it"






10 comments:

nedd said...

absence makes the heart grow fonder my dear...

fatin nazihah ashari said...

just..nice..and touching :)

housemates mu memg the best

mane satu kak hani?

Hizzul Hamli said...

sunnguh syahdu...
senget2 ko pun bley tacink2 cmnie...
ahahahhaa

effa_dila said...

abah..ko jahat!

jiha..u're right..kak hani yang pakai tudung hitam

nedd..u're absolutely right dear..:)

Nurul Sabrina Sharom said...

OMG!
bestnye dpt housemate camtu!
bilakah diri ini nak rasa camtu..
hee =)

Hizzul Hamli said...

aku lak kene jht...
tacink2 la ye nie... nah tisu...
hahaha

effa_dila said...

sab..u will..someday..xslalu camtu..sem ni aq pun lom rapat sgt lagi ngan housemates..roomate je da rapat..huhu

abah..xmo..tisu ko ade sos oblong..

Ky Marsita said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ky Marsita said...

mek epa..salah letak sem tu..yg akak ngan kak tirah..terbalik..mu ni yg tu pun dok tahu ke???
muahahahahaa..
sedihnye...windu korg sume...

effa_dila said...

haha..ye eik?xkesah la..yg penting..sy syg korg semua..