my lovely pies

Wednesday, December 9, 2009

treasuring malacca (part 1)

ASSALAMUALAIKUM..

This was supposed to be posted few days back but..not in the right mood though..so today,i'll tell u(my lovely followers..)what exactly i've experienced during my so-called holiday(visited my cousin's place to b exact) in malacca.

4th Dec 2009


tiket bas dari pudu ke melaka sentral dah dibeli semalam(3rd Dec 2009),alamak!hujan selebat-lebatnya pagi ni..dari pukul 5 pagi tadi sampai skrg(9 pagi).macam mana nak pergi stesen lrt utk ke pudu?ayah dah pergi kerja..takkan nak kacau ayah suruh hantarkan?haish..bas pukul 10.30 pagi..hurm..akhirnya..dipendekkan cerita..ayah hantar juga ke stesen lrt damai..tq ayah!hujan masih belum berhenti tapi perjalanan mesti diteruskan(cuak sebenarnya..dah lambat..)alhamdulillah..sempat sampai ke pudu..tapi memang tercungap-cungap macam unta tercekik buah nangka.kalau boleh diceritakan..(rumah >>stesen lrt damai>>stesen lrt masjid jamek>>stesen plaza rakyat a.k.a- pudu).





sempat la juga pergi beli air,surat khabar n topup..ok..dah masanya naik bas.mak aih!ramainya manusia..oh ya..lupa pula..ni kan cuti sekolah..orang lain pun nak juga berjalan2 luar kl..hurm..nasib baik ada tempat kosong..sebelah kakak cina ni..

aku:may i sit here?
miss X:(anggukkan kepala sambil kipas2 tangan ke bawah..suruh aku duduk sebelah dia).

ini ada satu insiden yang aku masih tak paham..alkisahnya ada sorang lelaki depan seat aku ni..


gadis 1:ada orang tak sebelah ni(merujuk seat sebelah mamat tu)
mamat X:(anggukkan kepala)
~berlalulah gadis 1 dengan hampa~
2 saat kemudian..
gadis 2:ada orang sebelah ni?
mamat X:(gelengkan kepala)

erk..apakah?nak bagi orang seat pun nak kena bias ke?tadi gadis 1 nak dudk kata ada orang..dah tu..gadis 2 boleh pulak duduk.haish..macam2..


drama tak habis lagi..kami terpaksa tunggu hampir setengah jam untuk bas bergerak(tak apalah..at least aku tak tertinggal bas)..pakcik bas pun satu..pergi tutup pintu..dia keluar..tiba-tiba ada seorang abang ni bawak anak dia(lingkungan umur  3-4 tahun)..nak keluar..tapi pintu bas automatik dah tutup.lama jugalah abang tu berdiri kat depan..siap cuba-cuba tekan butang kat tempat driver(risau gak kalau dia tersalah tekan dan bas memecut ke..terbang ke..)..tak cukup dengan tu, siap hon lagi..nak suruh pakcik bas masuk dan buka pintu..malangnya tak ada respon.hampir 10 minit kemudian..pakcik bas kembali..


abang X:abang..kejap ye..anak saya nak buang air
driver:tak boleh..bas dah nak bergerak..
abang X:tolong la bang..kejap ja..5 minit..5 minit 
driver:(hesitated)..5 minit ja..

5 minit...6 minit...8 minit...15 minit...

bayang abang tadi tak nampak2 lagi
..apalagi driver pun bergerak je la..kesian abang..persoalannya..salah siapa?adakah abang tu?walaupun dia dah berusaha nak keluar waktu driver tu kat luar lagi atau salah driver walaupun dia hanya jalankan tugas?

2 jam lebih dah berlalu..sampai la juga di melaka sentral





..oho..sejak dapat pengiktirafan UNESCO, makin cantik melaka..kalau dulu waktu aku study kat matrik melaka,selalu juga datang melaka sentral untuk balik ke kl..dan keadaannya biasa-biasa je..tapi sekarang..nampak lebih teratur dan lebih tersusun.good job!hurm..nak tunggu auntieku ambil.alhamdulillah..sampai juga makcikku n cousinsku tersayang..(jiha dan adiknya..naquiah).kami lunch di pizza hut..yummy..sedap3..dan terus pulang ke rumah mereka di klebang.

petang hingga malam tu berlalu dengan lancar..banyak berbual dan beristirahat selepas menempuh perjalanan yang agak mencabar..haha..


p/s:tak suka orang yang suka nilai orang lain dari luaran..kepada mamat yang bias tu..janganla macam tu sekali..awak tu bayar tiket untuk seorang je..jadi awak tak ada hak untuk seats yang lain..peace!

10 comments:

tengku said...

ak org pertame antar komen..
nice journey..
tapi kemane ilangnye org yang ketandas bersame anknye??

effa_dila said...

haha..tahniah2..

kesian kan diaorg kene tinggal?ke mana mereka?hurm..aq xtau la mcm amne kan..tapi waktu aq kat melaka sentral..aq nmpak diaorg kat tempat makan..diaorg naik bas lain la kot

nyet... said...

melaka sentral.
i went there in 2004.
baru siap.
cntek la gk sbab time tu bus station kt other states tak upgrade lagi.
oh, melaka mmg cntek.
=D

fareha azhar said...

wah3. bestnyr holiday.
ha?? seyes abg tu ngan anak dye kne tggl??

effa_dila said...

syami..huhu..try la pegi skrg..dye da upgrade..da ade lagi banyak kedai..pastu da ade booth taxi..if u masuk je kat pintu tu..akan ada driver taxi tunggu..so xyah tunggu lama..n then kat ruangan menunggu da ada gerai aiskrim mcd..mcm2 lagi la..hihi..da nk lebih hebat dari kl sentral lagi..huhu


fa..btol yang..kene tinggal..sian kan?tapi pelik..biler kat melaka sentral..i saw him kat kdai makan...

mIsTa aLeH said...

wah bejalan sakan ek hehehe
syok nye holiday =)

..SuRaYa.. said...

huhu..
aritue da t'pergi melaka central.
naik bus smbng2 dr sermbn-melaka-tangkak-segamat-labis.sbb tket srmbn-sgmt abis..

isyh..ciannya abng tue..tp camne lak dia leh smpai cept wlaupun di naik bus lain?

msykil2..

effa_dila said...

bro aleh..best..tp penat wo..

su..tu la..seram aq..

THE BLOGGER said...

wow.. no komen....hahahahah

effa_dila said...

haha..nape man?speechless?